Al 1.000 controles op fipronil in horeca en winkels

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft in de nasleep van de fipronilcrisis al duizend restaurants en winkels gecontroleerd op besmette eieren. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg. Tien zaakvoerders kregen een proces-verbaal omdat ze mogelijk besmette eieren niet hebben vernietigd. Zij riskeren nu een boete tot 2400 euro.

De fipronilcrisis woedt nu al meer dan een maand. Eerder riep het FAVV duizenden mogelijk besmette eieren terug. Sommige van die eieren waren ook in restaurants en winkels beland. De leveranciers moesten van het FAVV hun klanten ervan op de hoogte brengen, en die waren op hun beurt verplicht de eieren te laten vernietigen.

10 pv's
“Sinds begin augustus heeft het FAVV al meer dan duizend controles uitgevoerd in de distributiesector. Daaruit blijkt dat de regels heel goed zijn opgevolgd, maar er zijn een tiental processen-verbaal opgesteld”, legt Katrien Stragier van het FAVV uit.

Die pv's zijn opgesteld omdat mogelijk besmette eieren niet werden vernietigd. Dat kan zijn omdat de restauranthouder dat weigerde of omdat hij niet op de hoogte was gebracht door de leverancier en het dus simpelweg niet wist. In dat laatste geval ligt de verantwoordelijkheid dus bij die leverancier.

Duidelijkheid
De restauranthouders zijn tevreden met de manier waarop de procedure verloopt, maar toch is het voor sommigen onder hen niet meer duidelijk. Waarom moeten de eieren vernietigd worden, als ze niet gevaarlijk zijn, klinkt het. "De Europese wetgeving schrijft verschillende normen voor. Er werd in deze eieren een concentratie fipronil aangetroffen die zo'n norm overschrijdt en dus uit de handel moet worden genomen. Dat wil niet zeggen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid", legt Stragier uit.

Bekijk ook: