"Agenten door vakbonden beschermd"

Volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgunes is een grote groep agenten betrokken bij de graaicultuur binnen de politiedienst die illegalen repatrieert. “Het gaat om veel meer dan vijf mensen”, zegt hij op basis van de audit die VTM NIEUWS gisteren uitbracht. “De vakbonden werkten zelfs mee aan het systeem.”

Eerder zei Vincent Houssin van de politievakbond VSOA dat het ging om slechts “een kleine minderheid van de agenten.” Maar dat is volgens Faroek Özgunes een “zeer grove onderschatting”. In de audit staat dat het team “een eiland binnen de hele luchtvaartpolitie” is, waarbij “iedereen elkaar dekt”. Zelfs leidinggevenden waren erbij betrokken.

Vakbonden
De vakbonden zelf zouden ook hebben meegewerkt aan de corruptie. Een aantal teamleden waren aangesloten bij de vakbond en misbruikten hun macht “om hun eigen statuten vast te houden en andere mensen te ontzien”.

"Déja vu"
Tien jaar geleden werden de wantoestanden al aan het licht gebracht door een andere audit. Toen werden er maatregelen aangekondigd, maar daar kwam blijkbaar niets van in huis. “Het zijn exact dezelfde zaken die terugkomen”, zegt Faroek Özgunes. “Dit is een complete déjà vu.”

Audit
Gisteren kon VTM NIEUWS een interne audit inkijken waaruit blijkt dat er een graaicultuur heerst binnen de politiedienst die illegalen terugbrengt naar hun thuisland. Sommige agenten keren na een repatriëring terug via een vakantieland, boeken dure hotels en vluchten in businessclass en bezoeken prostituees.