Dossier Terreurdreiging

Agent had contact met broer van hoofdverdachte 22/03

De Brusselse agent die werd aangehouden omdat hij informatie zou hebben gelekt aan terreurverdachten, had contact met Yassine Atar, de broer van Oussama Atar, één van hoofdverdachten van de aanslagen van 22 maart. Hij zou via WhatsApp met hem in contact hebben gestaan, net als met andere criminelen. Dat wordt bevestigd aan VTM NIEUWS.

E.S., een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de zone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten de kans om alles live mee te volgen. Hoe lang de agent al contact met hen had, is voorlopig onduidelijk. Nu blijkt dus dat er ook een link is met de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem.

Wekenlang onderzoek
Het Brusselse gerecht en het Comité P, dat de politie controleert, hebben wekenlang onderzoek gevoerd naar Momo E.S. Hoeveel berichtjes er uitgewisseld werden en waarover die gingen, is onduidelijk. De contacten met Yassine Atar dateren van voor de aanslagen. “Yassine Atar is de jongere broer van Oussama Atar, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. De politie zoekt al lang naar Oussama Atar, die volgens sommige berichten in Brussel ondergedoken leeft. Hij zou de aanslagen in Brussel en Zaventem hebben gecoördineerd.

Welke straf?
“Nu wordt de man beschuldigd van schending van beroepsgeheim en passieve corruptie. Het is best mogelijk dat het federaal parket nog met een bijkomende beschuldiging komt, namelijk het helpen van een terreurverdachte”, zegt Faroek Özgünes. “Dan zou hij beschuldigd kunnen worden van meehelpen aan activiteiten van een terreurorganisatie, een beschuldiging waar celstraffen tot vijf jaar op staan.”

Jambon: "Menselijke factor"
"Dit is natuurlijk schrikken, maar de politie is een organisatie van mensen", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM NIEUWS. "Het hele politielandschap in België telt een 40 à 45.000 mensen, dat er hier of daar mensen tussen zitten die op een bepaald moment wel eens slechte intenties kunnen hebben, dat is ook maar de menselijke factor. Daarom dat er ook interne controlsystemen opgezet zijn en daardoor hebben we de man ook kunnen vatten. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er verder allemaal gebeurd is."