Afspraken hotels en Booking verboden

De hotels in ons land halen hun slag thuis: de federale regering gaat machtige hotelwebsites zoals Booking.com en Expedia bij wet verbieden dat ze de laagste kamerprijs mogen eisen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Horeca Vlaanderen trok in mei aan de alarmbel over de tactieken van enkele grote en machtige boekingwebsites. Hotels die op deze websites staan, mogen nergens anders hun kamers tegen een goedkopere prijs aanbieden. "Marktverstorend", aldus de horecafederatie, "waardoor klanten niet altijd recht hebben op de goedkoopste prijs."

Prijsafspraken verboden
De bevoegde ministers van Middenstand Willy Borsus (MR) en Economie Kris Peeters (CD&V) beloofden in te grijpen. Maar in de Kamer heeft Borsus nu bekendgemaakt dat het overleg met onder andere Booking.com en Expedia niks heeft opgeleverd. "Ze wilden niet afzien van deze prijsclausule en die ook niet aanpassen", antwoordde hij N-VA-Kamerlid Werner Janssen.

Tactieken Booking omzeilen
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) roept mensen intussen op om de tactieken van onder andere Booking.com te omzeilen door in afwachting van de nieuwe regels telefonisch of per mail een hotelkamer te reserveren. "Online mogen hotels vandaag inderdaad geen lagere prijzen afficheren, maar die verplichting geldt niet wanneer er telefonisch of ook per mail wordt gewerkt. Het is spijtig dat veel toeristen dat niet weten."

"Contraproductief"
Booking.com is het niet eens met de plannen van de federale regering om machtige hotelwebsites bij wet te verbieden dat ze van hotels eisen dat ze geen lagere prijs geven voor kamers op hun eigen websites. "Het zal contraproductief zijn", klinkt het in een statement.

"In plaats van honderden aparte accommodatiewebsites te moeten bekijken om prijzen te vergelijken, kan de consument op één platform terecht om eenvoudigere beslissingen te maken", prijst Booking.com zichzelf aan. "Sinds 2015 hebben hotels de mogelijkheid om lagere tarieven aan te bieden op andere kanalen zoals andere online travel agencies, reisbureaus, via trouwe klantenprogramma's of boekingen via telefoon. We vragen hotels enkel dezelfde prijs als die op het openbare gedeelte van de eigen website."

"Niet te machtig worden"
Horeca Vlaanderen is blij dat de prijzenpolitiek van Booking eindelijk aan banden gelegd wordt. Booking is een belangrijke partner, zeggen ze, maar mag niet te machtig worden.