Dossier Kasteelmoord

Advocaten Kasteelmoord willen nieuwe rechters

In de zaak van de Kasteelmoord hebben de advocaten van Roy Larmit een wrakingsverzoek ingediend tegen de drie Brugse rechters die de zaak behandelen. Ze hebben geen vertrouwen meer in de objectiviteit van het Brugse gerecht en willen dat andere rechters het proces behandelen. Dat heeft VTM NIEUWS uit goede bron vernomen.

De advocaten van de beklaagde Roy Larmit - de Nederlandse uitvoerder die met zijn zieke oom Stijn Saelens moest ontvoeren - vinden dat de rechtbank niet onpartijdig haar oordeel kan vellen over de betrokkenheid van Larmit. Aanleiding is de zitting van vorige week waarbij het ging om de rol van de politie-informant, Anthonie Van Wilderoden.

Als informant zat Van Wilderoden maandenlang in de gevangenis met Evert De Clercq, een van de hoofdverdachten in de Kasteelmoord. Hij voerde er lange conversaties met De Clercq over de Kasteelmoord en zijn betrokkenheid in de zaak. Die informatie speelde hij door aan de politie, eerst mondeling, maar later ook in lange schriftelijke verslagen, als een soort dagboek.

Door zijn informatie lag het proces deze zomer stil. Van Wilderoden verklaarde namelijk dat het lichaam van Stijn Saelens niet gedumpt moest worden in een put, maar in een dakkoffer voor skimateriaal naar een crematorium in Duitsland gebracht moest worden.

(Lees verder onder de video)

Dossier
Van Wilderoden zou met zijn getuigenis een nieuw licht kunnen werpen op de hele Kasteelmoord en de betrokkenheid van Evert De Clercq. Probleem is dat zijn informatie mogelijk door de speurders gebruikt werd in de verhoren, maar nooit is opgenomen in het dossier. De advocaten van Larmit willen daarom dat Van Wilderoden daarover getuigt op het proces, maar dat werd vorige week door de rechters afgewezen tijdens een tumultueuze zitting. De rechters verlieten daarop de zaal en lieten de advocaten verbaasd achter.

Wat is een wraking?
De discussie over de politie-informant draagt ertoe bij dat de advocaten van Larmit geen vertrouwen meer hebben in een eerlijk proces. Daarom dienen ze een wrakingsverzoek in om de drie rechters te laten vervangen. Na het indienen van het wrakingsverzoek heeft de rechtbank 48 uur de tijd zich terug te trekken. Doen ze dat niet, dan moet het hof van beroep een beslissing nemen. Als de advocaten het daar niet mee eens zijn, kunnen ze nog naar het Hof van Cassatie trekken.

Als de rechters effectief vervangen moeten worden, loopt het proces opnieuw vertraging op. De pleidooien starten normaal gezien op 6 november, maar het is dus maar de vraag of ze zullen plaatsvinden.