Advocaten eisen excuses van Jambon

Een groep van een dertigtal (overwegend Franstalige) advocaten dringt in een open brief aan op excuses van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) na diens uitspraken over het proces-Abdeslam. De advocaten willen ook dat premier Michel zijn minister tot de orde roept.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde zondag in ‘De Zevende Dag’ op Eén op het proces rond terreurverdachte Salah Abdeslam. Advocaat Sven Mary pleitte daar afgelopen week de vrijspraak, omdat er een procedurefout gemaakt zou zijn.

De N-VA-vicepremier noemde dat “onbegrijpelijk” en “echt twee straten te ver”. Dit kon dan weer op verontwaardiging rekenen bij advocaten. Ook de Hoge raad voor de Justitie tikte Jambon op de vingers.

Vraag aan Michel en geens
In een opiniestuk dat deze ochtend verspreid werd via verschillende Franstalige kranten, vraagt een groep van een dertigtal advocaten dat premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hun collega Jambon “onder ambiguïteit en zonder uitstel” tot de orde roepen.

Onafhankelijkheid en onpartijdigheid
Volgens de ondertekenaars heeft Jambon door zijn uitspraken niet alleen Abdeslams advocaat Sven Mary onder druk gezet, maar “brengt hij ook ernstige schade toe aan de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechters en aan het vermoeden van onschuld dat geldt voor elke beklaagde die voor de rechtbank verschijnt”.

Volgens de advocaten kan Jambon zich ook niet zomaar beroepen op zijn vrijheid van meningsuiting, want die is “in zijn positie niet absoluut”.

Excuses zijn niet voldoende
De ondertekenaars menen dat het proces niet op een serene manier kan worden voortgezet zonder excuses van Jambon en zonder dat premier Michel hem op de vingers heeft getikt.

“Men mag geen afbreuk doen aan de fundamenten van onze rechtstaat. De dag dat advocaten niet langer bereid zullen zijn om een terreurverdachte te verdedigen, is de dag dat IS heeft gewonnen”, besluiten de advocaten. 

Bekijk ook: