Activisten dringen slachthuis Tielt binnen

Zeventig dierenrechtenactivisten zijn vanochtend binnengevallen in het exportslachthuis in Tielt. Dat bevestigt de politie aan VTM NIEUWS. Ze konden een varken bevrijden en blokkeerden daarna de gang tussen de hokken en de slachtplaats. Ze maakten beelden van hun actie en zette die op hun Facebookpagina. De activisten willen dat er niet langer varkens worden geslacht. Alle actievoerders zijn opgepakt, er vielen geen gewonden.

"We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt", vertelt Romain Perdrizet van 269 Libération Animale. "We zijn erin geslaagd om een varken te bevrijden”, klinkt het. In het slachthuis waren op dat moment verschillende werknemers aanwezig die hen probeerden tegen te houden. De actievoerders trokken daarna naar wat zij "de gang des doods" noemen, de gang tussen de hokken van de dieren en de plaats waar ze geslacht worden.

Allemaal opgepakt
Rond 5.30 uur kwam de politie ter plaatse om de activisten op te pakken. "Het is al de derde keer dat we dergelijke actie voeren", vertelt Perdrizet. "Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden." Alle bevrijde dieren worden opgevangen in het dierenasiel van 269 Libération Animale. Op haar website omschrijft 269 Libération Animale zich als een dierenrechtenorganisatie uit Lyon die vecht voor bevrijding van dieren aan de hand van directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Video
Op haar Facebookpagina deelde de dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale foto's en een video van de actie. Op de beelden is te zien hoe ze een varken het slachthuis buiten dragen en nog andere dieren proberen te bevrijden. Vervolgens ketenden de actievoerders zicht vast.

(Lees verder onder de Facebookpost)

“Werknemers hard geschrokken”
In een reactie zegt het Exportslachthuis respect te hebben voor de maatschappelijke rol van dierenrechtenorganisaties, maar ze betreuren de hardhandige manier waarop de activisten vandaag zijn opgetreden. "Onze werknemers zijn heel hard geschrokken", vertelt CEO Thomas De Roover De Brauwer. Op het moment van de actie waren verschillende werknemers aanwezig in het bedrijf. "Een tiental actievoerders zijn op een varken afgestormd en hebben het dier handhandig over het hok getild. Dat doe je niet met een mestvarken. Die dieren zijn enorm stressgevoelig en kunnen daaraan bezwijken." De CEO betwijfelt of het dier het transport zal overleven. "We doen als bedrijf ons uiterste best om een modelslachthuis te zijn, zeker na de gebeurtenissen van vorig jaar", vertelt De Roover De Brauwer

(Lees verder onder de video)

Animal Rights
Begin vorig jaar kwam het slachthuis al in opspraak. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte toen undercoverbeelden in het slachthuis. Een maand lang filmde een medewerker in het geheim hoe varkens gruwelijk behandeld worden, in alle stadia van het slachtproces. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het slachthuis tijdelijk de deuren sluiten. Er werd een plan opgesteld om dierenmishandeling in de toekomst te vermijden. Zo werden er extra camera's in het slachthuis geïnstalleerd.