Aantal longontstekingen piekt door griepepidemie

De griep blijft maar slachtoffers maken: ziekenhuizen krijgen opvallend veel mensen met een longontsteking binnen. Dat is typisch tijdens een griepepidemie, maar nu zijn het er héél veel, omdat de griep maar niet wil wijken.

Omdat er op de dienst longziekten in het UZ Gent geen plaats meer is, liggen sommige patiënten met longontsteking tijdelijk op een andere dienst. Vaak hadden ze eerst griep en kregen ze er een longontsteking bovenop.

Luchtwegen beschadigd
"Het griepvirus gaat onze luchtwegen van binnenuit gaan beschadigen, terwijl die ons moeten verdedigen tegen andere infecties”, zegt longarts Eva Van Braeckel van UZ Gent. "Anderzijds gaan onze witte bloedcellen verzwakken waardoor we minder afweer hebben tegen andere infecties.”

Symptomen van een longontsteking kunnen gelijken op die van de griep. Hoge koorts, rillingen, hoesten. Terwijl de griep viraal is, en antibiotica daar niet werken, is dat bij een longontsteking anders.

Antibiotica
“Dat is het verschil met echte griep. Als je na het doormaken van griep na twee weken nog ziek bent, moet je terug naar dokter want dan zijn er wel antibiotica nodig”, zegt dokter Van Braeckel.

Van zodra de grieppiek zal afnemen, zal het aantal longontstekingen nog enkele weken aanhouden. Een longontsteking die niet behandeld wordt, is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.