"Aanslagen kregen economie niet klein"

De aanslagen in Brussel en Parijs hebben onze economie niet klein gekregen. Dat besluit minister van Economie Kris Peeters (CD&V) na een studie van de FOD Economie. Hoewel enkele sectoren hard werden getroffen, “hebben de mensen en de bedrijven hun veerkracht getoond”.

De FOD Economie voerde op vraag van minister Peeters een studie uit om de impact van de aanslagen op onze Belgische economie te meten. Verschillende economische indicatoren werden daarvoor onder de loep genomen.

En wat blijkt? De globale impact op de economie is al bij al beperkt. Zowel de Nationale Bank als de Europese Commissie schatten dat de aanslagen de economische groei in 2016 met 0,1 procent verminderd hebben. De economische groei in België lag vorig jaar uiteindelijk op 1,2 procent.

Hard getroffen
“Op economisch vlak is de impact van de aanslagen – globaal genomen – gelukkig relatief beperkt gebleven”, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De economie in ons land heeft zich na de aanslagen volgens Peeters snel hersteld, al werden een beperkt aantal sectoren wel zeer hard getroffen.

Vooral het toerisme, de luchtvaart, de horeca en de evenementsector hebben het zwaar te verduren gehad. Volgens Peeters konden zij het hoofd wel boven water houden door een aantal maatregelen, zoals de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid.

“De mensen en bedrijven hebben het best mogelijke antwoord gegeven op de terroristen: ze hebben verder gedaan. Ze hebben hun veerkracht getoond. Ons land en onze economie laten zich niet klein krijgen, dat is de positieve noot die ik onthoud”, besluit Peeters.