Kinderen lezen liever dan te internetten

Buiten spelen of sporten is bij Vlaamse kinderen nog altijd populairder dan chatten op het internet of televisie kijken. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Lezen blijft populairder dan chatten of internetten. Lezen wordt wel minder aantrekkelijk voor kinderen van zodra ze meer toegang krijgen tot nieuwe media.

Uit het onderzoek blijkt dat buiten spelen nog altijd de favoriete vorm van vrijetijdsbesteding is bij kinderen van negen tot twaalf jaar oud. Op de tweede plaats komt sporten. Televisie kijken en computerspelletjes spelen komen op de derde en vierde plaats te staan. Lezen is bij 38 procent van de kinderen de favoriete vrijetijdsbesteding en vervolledigt daarmee de top vijf. Daarmee is lezen nog altijd populairder dan chatten of internetten.

75 procent van de 9 tot 12-jarigen leest het liefst strips. Fictieboeken en informatieve boeken komen op de tweede en derde plaats. Kranten en tijdschriften zijn minder populair. Opvallend is wel dat kinderen minder tijd besteden aan een boek van zodra het gebruik van nieuwe media toeneemt. 12-jarigen lezen minder graag boeken dan 9-jarigen. Vanaf elf jaar komen kinderen vaak meer in contact met nieuwe media.