Koning geeft Michel 10 dagen extra

Charles Michel (MR) heeft van Koning Filip nog 10 dagen uitstel gekregen om zijn informateursopdracht te vervolledigen. Dat meldt het Koninklijk Paleis.

Na het duidelijke ‘njet’ van cdH op de informateursnota van Bart De Wever, vroeg die vorige woensdag aan koning Filip om hem van zijn opdracht te ontheffen. Twee dagen later stuurde de vorst MR-voorzitter Charles Michel het veld in als informateur. Zijn opdracht bestaat erin de mogelijke formules na te gaan om een regering te vormen.

Intussen zat Michel rond de tafel met premier in lopende zaken Elio Di Rupo, de meeste partijvoorzitters en met actoren uit de socio-economische sfeer, zoals de vakbonden en werkgevers, de Nationale Bank en het Planbureau. Donderdagochtend mocht voormalig sp.a-minister Frank Vandenbroucke tekst en uitleg komen geven bij de bevindingen van de Commissie voor de Pensioenhervorming 2020-2040, waarvan hij deel uitmaakt als expert.

Na al die gesprekken lijkt er nog steeds maar één coalitie haalbaar, de zogenaamde NCMV-coalitie, met de N-VA, CD&V, de MR en Open VLD. Ook CD&V zou volgens sommige bronnen die coalitie, met slechts één Franstalige partij, sterk in overweging nemen.