"Hiv? Komt van muggen, toch?"

Het is pover gesteld met de kennis bij de studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen of soa’s. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Gent. Zo denkt maar liefst zes op de tien dat het hiv-virus verspreid wordt via muggen.

Een op de vijf denkt dan weer dat antibiotica bescherming kan bieden tegen hiv-besmetting. En twee derde wist niet dat hiv ook kan overgedragen worden via borstvoeding.

Meer ervaring, meer kennis

Het merendeel van de studenten was zich wel bewust van het risico op hiv-overdracht tijdens de zwangerschap en/of bevalling en bij het delen van gebruikte drugsnaalden. Bijna iedereen wist ook dat een condoom wel en zich wassen na onveilige seks niet beschermt tegen hiv.

De kennis over soa’s en hiv wordt er wel beter op naarmate de studenten meer seksuele ervaring hebben. “Studenten die aangaven meer dan vijf sekspartners te hebben gehad of studenten die zich reeds lieten testen op soa’s, scoorden het best”, vertelt Sophie Degroote, de doctoraatsstudente die het onderzoek uitvoerde. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat seksueel ervaren jongeren zich doorgaans beter bewust zijn van de risico’s van onveilig vrijen.”

Preventiebeleid verderzetten

Professor Dominique VAndijck, promotor van het doctoraatsonderzoek en verbonden aan de Universiteit Hasselt doet een oproep aan de volgende regering om de inspanningen rond een proactief preventiebeleid door trekken. De onderzoekers verwijzen ook naar de succesvolle campagnes van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.