Staatsgarantie Arco krijgt doodsteek

De Europese Commissie heeft de staatsgarantie voor de coöperanten van Arco van tafel geveegd. De constructie is volgens de Commissie onverenigbaar met de Europese regels. Arco moet daardoor alle genoten steun terugbetalen aan de Belgische staat.

Arco was de financiële arm van het voormalige ACW, dat financieel verbonden was aan Dexia. Maar door het faillissement van die bank ging ook dat mee de dieperik in.

De regering gaf de ruim 800.000 Arco-coöperanten in 2011 een overheidsgarantie ter waarde van 1,5 miljard euro. Maar die garantie is volgens de Europese Commissie een vorm van ontoelaatbare staatssteun. De coöperanten zijn immers geen spaarders, zoals de Belgische overheid altijd heeft gezegd. Het zijn daarentegen aandeelhouders. Hun een overheidsgarantie geven, discrimineert andere beleggers, klinkt het.

De federale regering liet eerder al weten dat zij de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten “op alle fronten juridisch zou verdedigen” en indien nodig naar het Europees Hof van Justitie zou stappen.