Gesprek tussen N-VA en CD&V gaat vlot

De onderhandelingen tussen N-VA en CD&V over een Vlaams regeerakkoord zouden behoorlijk vlot lopen. Of de symbolische datum van 11 juli gehaald wordt, is voorlopig nog niet duidelijk. De belangrijke begrotingsknopen worden mogelijk eind deze week doorgehakt.

Sinds deze week vergaderen de onderhandelingsdelegaties onder leiding van Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) dagelijks. Ze werken voort op de nota's die de 21 thematische werkgroepen de voorbije weken uitwerkten. Vandaag komen de onderhandelaars vanaf 9 uur bijeen in het Vlaams Parlement.

Een van de heikelpunten blijft het te volgen begrotingstraject. De nieuwe Vlaamse regering moet fors besparen: voor volgend jaar alleen al is er sprake van 1,3 miljard euro. Bovendien brengen de overgedragen bevoegheden zoals woonbonus, kinderbijslag en dienstencheques, belangrijke nieuwe budgetten met zich mee.

Het ziet er volgens sommigen naar uit dat de begrotingsknopen tijdens of na het weekend worden doorgehakt. Anderen zien de zaken dan weer trager vooruitgaan en zien de kans klein dat er tegen 11 juli, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, een regeerakkoord is. Maar langer dan enkele weken kan een regeerakkoord niet uitblijven, ook al ziet het er naar uit dat de federale onderhandelingen nog een pak langer zullen aanslepen.