Tobback: “hou op met dat pokerspel”

Informateur Charles Michel rondde vandaag zijn gesprekken af met sp.a, Groen, Ecolo en FDF. Die vier partijen stonden niet meteen op het voorplan voor de regeringsvorming, maar werden dan toch uitgenodigd. 

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback zei wel dat het altijd zin heeft om te komen luisteren. Hij heeft het gevoel dat de partijen aan de onderhandelingstafel een pokerspel spelen en riep op om er zo snel mogelijk mee te stoppen. “Je krijgt nota’s op tafel waarin partijen hun programma laten vallen en het gevoel hebben dat ze niet gepakt willen worden.” Allemaal geforceerde pogingen, vond de socialistische voorman. “Zolang het pokerspel duurt, zal er nooit een oplossing op tafel liggen.”

Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien ging vandaag langs bij de informateur. Hij hield een pleidooi voor een goede samenwerking tussen het federale en het regionale niveau en stelde voor om bijvoorbeeld jobcreatie te verdelen over een federaal en een regionaal luik. Gooit Van Besien daarmee een afspiegelingscoalitie van de regionale regeringen op tafel? Dat wilde hij niet bevestigen. “We moeten ons afvragen wat er moet gebeuren, niet wie met wie in een regering kan”, vond Van Besien.

De Groen-voorzitter had nog een onverwacht voorstel in petto. Hij stelde voor de informateursnota ook aan het parlement te bezorgen. “Zo kunnen we afraken van het beeld dat een regeringsvorming zich alleen in achterkamertjes afspeelt”, zei de Groen-voorzitter.