Open VLD toch in federale regering?

Vanmorgen kwamen Wouter Beke van de CD&V en zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten al op de koffie bij informateur Charles Michel. Na het gesprek met Michel vertelde Rutten dat ze een regering wil die samenhang vertoont en ambitie heeft om de economie te doen groeien. “Binnen de liberale familie is er over de recepten heel veel samenhang te vinden”, zegt de voorzitster van de Vlaamse liberalen. Open VLD komt in beeld voor een kamikazecoalitie met enkel MR aan Franstalige kant, maar ook voor een klassieke tripartite. De voorbije weken lieten de Vlaamse liberalen al vaak verstaan dat ze enkel in een federale regering willen stappen als ze ook in de Vlaamse regering mogen mee regeren. Over die uitspraken hield Rutten zich na afloop van het onderhoud gedeisd. “Het ging over inhoud”, luidde het.

Wouter Beke wilde zich niet uitlaten over welke partijen deel moeten uitmaken van de nieuwe regering. Zijn partij is wel nog altijd beschikbaar om mee te werken aan een federale regering, ook een kamikazecoalitie. Zij willen vooral een “robuuste regering die het programma kan uitvoeren”. 

Ondertussen zit de informateur rond de tafel met de cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Later vandaag komen ook de voorzitter van sp.a, Groen, Ecolo en FDF langs bij Michel.