Patrick Dewael is Kamervoorzitter

Patrick Dewael (Open Vld) is verkozen tot Kamervoorzitter. In de tweede stemronde haalde hij het van Siegfried Bracke, die door de N-VA naar voren was geschoven als kandidaat. Dewael was tussen december 2008 en juli 2010 al eens Kamervoorzitter.

De Kamerleden hadden twee stemrondes nodig om de nieuwe voorzitter te kiezen. Aan de eerste stemronde namen vier kandidaten deel. Naast Dewael en Bracke, waren er ook nog André Flahaut (PS) en Meyrem Almaci (Groen – Ecolo). Niemand haalde een absolute meerderheid, waarop Flahaut en Almaci beslisten om zich terug te trekken.

De tweede stemronde werd zo een tweestrijd tussen Dewael en Bracke. Die laatste kreeg wel de steun van CD&V en haalde 53 stemmen, maar Dewael kreeg de steun van de socialisten en de groenen en haalde het zo met 86 stemmen.

Dewael is nu nog interim-Kamervoorzitter. Als er een nieuwe regering komt, wordt de definitieve Kamervoorzitter aangeduid. Die functie hoort bij de verdeling van de ministerportefeuilles bij de vorming van een nieuwe regering.