Magnette: “MR niet op regionaal niveau”

De PS is nog steeds niet van plan om de MR aan boord te heisen voor de regionale regeringen in Wallonië en Brussel, dat zei PS-voorzitter Paul Magnette na zijn gesprek met informateur en MR-voorzitter Charles Michel. De PS is wel nog altijd beschikbaar om deel te nemen aan een klassieke tripartite op federaal niveau.

Nadat de onderhandelingen voor een centrumrechtste regering onder ex-informateur Bart De Wever vorige week afsprongen door de “nee” van het cdH, opende Olivier Chastel van de MR de piste om toch na te denken over een coalitie met de drie traditionele partijen. De voorwaarde van de Franstalige liberalen is wel dat ze dan ook op regionaal niveau mogen regeren. Maar dat is volgens Magnette geen optie. “Elk niveau werkt volgens  zijn eigen logica”, zegt de PS-voorzitter. Voorlopig blijven enkel de PS en cdH aan zet in Wallonië. 

De weerstand van de Vlaamse ondernemers en Unizo tegen zo’n coalitie noemde Magnette “een beetje raar”. "In een democratie is het niet aan de werkgevers, maar aan de burgers om een regering te kiezen”, reageerde hij. De dreigementen van de ondernemers om de investeringen on hold te zetten of zelfs te delokaliseren noemde hij “niet zeer correct”.

Een kamikazecoalitie op federaal niveau met enkel de MR aan Franstalige kant is volgens de PS niet wenselijk. Toch was hij positief over zijn gesprek met de MR. Tijdens het onderhoud ging het niet over mogelijke coalities, maar over inhoud.