Stakers “gijzelen” werkwilligen

Ondanks de vele werkwilligen bij de spoorwegen ligt het overgrote deel van het spoorverkeer plat doordat de stakende werknemers hun collega’s gijzelen met illegale bezettingen en blokkeringen in seinhuizen en sporen, dat zegt reizigersvereniging TreinTramBus.

De socialistische vakbond ACOD is de enige vakbond die staakt tegen het personeelstekort bij de NMBS. De christelijke en de onafhankelijke vakbond staken niet mee, toch rijdt er bijna geen enkele trein. De noodzaak voor het probleem wordt daardoor volledig weggevaagd, zegt TreinTramBus. De vereniging erkent het recht op stakingen, maar vraagt ook aandacht voor het recht op werken.  Het is die vrijheid van werken die door de ACOD-militanten met voeten getreden wordt, door seinhuizen te bezetten, sporen te blokkeren of treinen midden in stations achter te laten.

Zo zijn niet alleen de reizigers, maar ook de werkwillige collega’s de dupe van de actie. Ook andere vervoerders, zoals Eurostar, hebben last van de staking, hoewel hun werknemers niet staken. De impact van de staking is absoluut geen weerspiegeling van het draagvlak bij het personeel. TreinTramBus eist daarom dat er onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de illegale bezettingen van seinhuizen en sporen. De vereniging wijst er voorts op dat spoorstakingen van 22 uur tot 22 uur in de praktijk voor drie dagen hinder zorgen doordat de omloop van de treinen volledig in de knoop raakt.