Wat verandert er op 1 juli 2014?

Goedkoper mobiel surfen in het buitenland

Vanaf 1 juli worden de roamingkosten in de Europese unie goedkoper. Dat betekent dat het goedkoper wordt om binnen de Europese Unie te bellen, sms’en of surfen. De afspraken werden twee jaar geleden al besloten, maar worden nu pas officieel van kracht.

Wie vanuit het buitenland belt betaalt vanaf nu maximaal 0,19 cent per minuut. Vroeger betaalde je nog 0,24 cent per minuut. Ook sms’en wordt goedkoper. Vanaf nu betaal je per sms nog 0,60 cent in plaats van 0,80 cent. De prijs voor surfen op het internet daalt van 0,45 cent naar 0,20 cent per gedownloade MB. Je kan er vanaf vandaag ook voor kiezen om tijdelijk je roamingkosten tijdelijk bij een andere Europese operator te betalen zonder dat je nummer of simkaart vervangen moeten worden.

Zwaartepunt bevoegdheden verhuist naar Vlaanderen

Vanaf vandaag treedt de zesde staatshervorming in werking. Een groot deel van de bevoegdheden, die eerst bij de federale overheid lagen, wordt vanaf vandaag overgeheveld naar de deelstaten. Onder meer de bevoegdheden gezondheidszorg, woonbonus, arbeidsmarkt,  verkeersveiligheid, rijopleiding, justitiehuizen en de kinderbijslag komen in Vlaamse handen. 

De deelregeringen moesten ook beslissen onder welke beleidsdomeinen de nieuwe bevoegdheden zouden vallen. De opvallendste beslissing was dat Dierenwelzijn niet onder Landbouw zal vallen. Daarmee wil de overheid tegemoet komen aan de vraag van verschillende dierenrechtenorganisaties.

Om de overdracht in goede banen te leiden werden verschillende samenwerkingsprotocollen gesloten tussen de federale administraties en die van de deelstaten. Onder meer rond afvalstoffen, gesloten jeugdinstellingen en de gezinsbijslag zijn immers goede afspraken nodig.

Hogere boetes voor dronken rijden

Iedereen die betrapt wordt op dronken rijden met 0,5 tot 0,8 promille alcohol in het bloed en een onmiddellijke boete moet betalen, betaalt vandaag  170 euro in plaats van 150 euro.  Als de bestuurders 0,8 tot 1,2 promille alcohol in het bloed hebben, riskeren ze een onmiddellijke boete tot 550 euro. Maar de onmiddellijke inning van de boete is niet langer verplicht. Het parket kan vanaf vandaag ook  een minnelijke schikking voorstellen of de overtreder voor het gerecht brengen. Dat is bijvoorbeeld een mogelijkheid als de overtreder al verschillende keren betrapt is op rijden onder invloed. Wie meer dan 1,2 promille alcohol in het bloed heeft, moet onvermijdelijk voor de rechter komen.

Ook zal de politie vanaf vandaag efficiëntere en alcoholcontroles doorvoeren. Ze gebruiken daarvoor een nieuw samplingtoestel dat eerst de alcohol in de lucht controleert. Als het toestel een alcoholgeur in de wagen detecteert zal de bestuurder een normale blaastest moeten afnemen.

Evenveel kinderbijslag voor zelfstandigen als voor werknemers

Zelfstandigen en werknemers krijgen vanaf 1 juli evenveel kinderbijslag als werknemers. Vroeger ontving het eerste kind van een zelfstandige 84,43 euro, tegen 90,28 euro voor het eerste kind van een loontrekkende. Daarmee zal de kinderbijslag voor een zelfstandige in tien jaar meer dan verdubbeld zijn.

Vanaf 1 juli zal bovendien het enige kind of het jongste kind recht hebben op een leeftijdstoeslag, wat al eerder het geval was bij werknemers. De kinderbijslag is vanaf vandaag ook geen federale bevoegdheid meer. De kinderbijslag wordt door de zesde staatshervorming overgeheveld naar de Vlaamse overheid.