Bijtongeval Riemst: “ambtenaar nalatig”

De ouders van Yuki, het meisje dat in februari gebeten werd door een troep honden in Riemst, dagvaarden een topambtenaar en dierenarts van de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid. Het meisje raakte zwaar toegetakeld nadat ze aangevallen werd door elf losgebroken honden.

De honden waren in het bezit van een broodfokker uit Riemst. De fokker was in 2010 al eens veroordeeld door de correctionele rechtbank van Tongeren voor illegale hondenkweek en ernstige verwaarlozing van de dieren die hij bezat. De ouders van het meisje zeggen nu dat de dienst Dierenwelzijn het na de veroordeling niet nodig vonden om de man opnieuw te controleren, waardoor de wanpraktijken in de fokkerij gewoon verder konden gaan.

Daarom dagvaarden de ouders en hun advocaat nu de Belgische staat en de topambtenaar van Dierenwelzijn in kwestie. "De laksheid van de dienst dierenwelzijn in dit dossier is ongezien. Begin oktober 2009 werd al ernstige dierenverwaarlozing vastgesteld. Vier dagen later vroeg hij een kwekersvergunning aan, die hij dezelfde dag nog kreeg”, zegt de advocaat van de familie Antoine Godfroid. Ze voelden zich genoodzaakt om actie te ondernemen, omdat de Belgische staat en de FOD Volksgezondheid zich volgens hen nalatig gedroeg. Yuki blijft voor de rest van haar leven verminkt.