"Boterhammentaks in maximumfactuur"

"In de plaats van een extra boterhammentaks te heffen, zou de vergoeding voor het middagtoezicht in het basisonderwijs deel moeten uitmaken van de maximumfactuur." Dat zegt Ingrid Lieten (sp.a), ontslagnemend minister van Media en Armoedebestrijding en nu Vlaams volksvertegenwoordiger, in het Belang van Limburg en De Standaard. 

Er was vorige week heel wat te doen om de boterhammentaks of het reftergeld dat basisscholen vragen voor het toezicht als hun kinderen 's middags op school blijven eten. "Het kan niet de bedoeling zijn dat de factuur bij de ouders terecht komt en we de kinderarmoede verhogen", klinkt het bij Lieten.

"Op sommige plaatsen komt het gemeentebestuur tussen, andere scholen rekenen dit sociale voordeel niet door aan de ouders. We hebben dus geen eenduidige situatie in Vlaanderen. Deze willekeur moeten we vermijden". "Het lijkt mij logisch om de maximumfactuur uit te breiden met de kosten voor middagtoezicht. Ik zal hiervoor initiatief nemen in het Vlaams parlement", zo zegt Lieten nog.