Spoorstaking legt land helemaal plat

Het treinverkeer ligt nu al bijna 24 uur plat. Het hele land ligt lam en er staan overal files. Dat komt door de actie van de socialistische vakbond ACOD. Zij klagen het personeelstekort aan. Hoewel zes op de zeven Vlaamse personeelsleden van de NMBS wel gewoon kwamen werken, reed er bijna geen enkele trein.

Vanmorgen om 7 uur reden er amper 45 treinen, vooral in kleinere steden, daar heeft de vakbond minder invloed. De grote assen in en rond Brussel werden niet bediend. Veel mensen kunnen dan ook geen begrip opbrengen voor de staking.   

"Er kunnen geen treinen vertrekken bijvoorbeeld uit Oostende, Brugge, Antwerpen-Berchem en er kunnen geen treinen stoppen in de noord-zuidverbinding (Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord). Waar mogelijk proberen we de treinen om te leiden", aldus Frieke Neyrinck van de NMBS.

Ook het internationale treinverkeer ondervindt zware hinder van de staking. Thalys deelt mee dat er maandag geen enkele trein zal rijden. De normale dienstverlening hervat dinsdag. Ook Eurostar zal de verbindingen van en naar Brussel niet kunnen verzekeren. Beide maatschappijen raden reizigers aan de website te consulteren en hun reis uit te stellen.