Charles Michel: "Ik ga veel luisteren"

"Ik ga veel luisteren, met veel goede wil en veel openheid." Dat verklaarde informateur Charles Michel (MR) bij zijn aankomst aan het voorzitterschap van de Kamer. Op de eerste werkdag in zijn nieuwe functie die hij vrijdag van de koning kreeg, ontvangt hij de sociale partners en aftredend premier Elio Di Rupo.

 Charles Michel zei het belangrijk te vinden de prioriteiten van de sociale partners te kennen. Zijn voorganger als informateur, Bart De Wever (N-VA), had de werkgevers en vakbonden niet uitgenodigd. Michel zei nog te beseffen dat hij voor een moeilijke opdracht staat, maar hij "wil de zaken laten vooruitgaan in de goede richting".

 De vertegenwoordigers van VBO, Voka en UWE kwamen als eerst aan bod. Voor Pieter Timmermans (VBO) zijn er drie belangrijke dossiers: een concurrentiepact, een energiepact en een efficiëntiepact. Daarnaast zijn ook activeringsmaatregelen nodig, verklaarde hij bij zijn aankomst.

 Over het verloop van de regeringsvorming en het afspringen van de pogingen van De Wever om een centrumrechtse regering op de been te brengen, zei Timmermans: "Zolang er gepraat wordt, is er hoop. Maar iedereen stelt veto's, waardoor het aartsmoeilijk wordt." Timmermans zal de informateur een nota met voorstellen overmaken.

 Om 11.30 uur komen de middenstandsorganisaties langs, om 13 uur is het de beurt aan de vakbonden. Aftredend premier Elio Di Rupo sluit de eerste werkdag van informateur Michel af.