De Vlamingen willen geen tripartite

De overgrote meerderheid van de Vlaamse kiezers ziet een nieuwe tripartite niet zitten. Een centrumrechtse regering valt dan weer wel te pruimen. Dat moet blijken uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws.

Slechts 17,9 procent van de Vlamingen is voorstander van een nieuwe tripartite van christen-democraten, socialisten en liberalen op federaal niveau. Alleen sp.a-kiezers zijn enthousiast te noemen. Liever zien de Vlamingen een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije weken vruchteloos op de been probeerde te brengen. Meer dan de helft (56,7 procent) steunt hem in zijn voornemen. 

De voorstanders zijn vooral te vinden onder N-VA-kiezers (85,6 procent) en CD&V-kiezers (72,6 pct). Welke coalitie ook, de Vlaming ziet liefst Kris Peeters (CD&V) als premier van de volgende federale regering. Eén op drie wil hem in de 16. Hij is ook favoriet bij de liberale kiezer, zelfs 37 procent van de N-VA-kiezers ziet hem als ideale opvolger van Di Rupo. Die laatste blijft de favoriete kandidaat-premier bij de aanhang van sp.a en Groen.

Ondanks de mislukking van zijn informatieopdracht, wint De Wever nog stemmen bij. N-VA zou nu kunnen rekenen op 38,4 procent van de kiesintenties.