"Bestuurders om 10 jaar medisch keuren"

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) stelt voor om chauffeurs elke tien jaar medisch te laten keuren. Dat staat in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Experts schieten het voorstel alvast af.

Door de invoering van de elektronische rijbewijzen, dat om de tien jaar zal moeten worden vernieuwd, vindt het BIVV het moment gekomen om de procedure aan te passen. “Nu moet je zelf op je erewoord verklaren dat je medisch geschikt bent om een voertuig te besturen”, zegt Karin Genoe van het BIVV. “Wij vinden dat deze bekwaamheid moet bevestigd worden door een arts. Niet de huisarts, maar een onafhankelijke arts.”

Welke tests er moeten uitgevoerd worden, is nog niet gekend. Het BIVV denkt in de eerste plaats aan zicht en diabetes. Genoe beklemtoont wel dat het maar om een idee gaat en dat de concrete procedure nog moet besproken worden.

Experts schieten het voorstel af in de krant. “Op dit moment is er geen geschikt onderzoeksmechanisme en riskeer je mensen uit te sluiten die eigenlijk nog perfect kunnen autorijden”, zegt professor Tom Brijs, expert Verkeersveiligheid bij het Instituut voor Mobiliteit (MOB).