Bosch Tienen legt productie even stil

De productie bij Bosch in Tienen, de grootste ruitenwisserfabriek ter wereld, ligt stil tot maandagochtend 6 uur. Dan is ook een nieuw contact voorzien tussen de directie en de vakbonden. "Tot dan blijft iedereen thuis", zei ACV-secretaris Georges Jacquemin nadat de bonden het personeel hadden ingelicht.

Na de aankondiging van een bijzondere ondernemingsraad woensdag, was de namiddagploeg voor 24 uren in staking gegaan. "De mensen zijn aangeslagen. Er werken bij Bosch immers heel wat koppels. Dat de herstructurering over zes jaar wordt gespreid, verzacht de pil enigszins en maakt de kans op hertewerkstelling iets groter", aldus Jacquemin.

Patrick Jordens, afgevaardigde van het liberale ACLVB, bevestigt dat de directie het cijfer van 410 aangekondigde ontslagen, 280 arbeiders en 130 bedienden, heeft vermeld. "Dat staat zo in de overhandigde documenten." Jacquemin wijst er verder op dat daarbovenop, tegen het einde van dit jaar ook ongeveer negentig tijdelijke en interimcontracten zullen verdwijnen.

De productie van de klassieke wisarm, goed voor een kwart van de productie in Tienen, wordt gradueel gestopt tegen 2020. "De vraag hiernaar neemt af en voor deze productie is er zware concurrentie onder meer vanuit Azië", aldus Jacquemin. Volgens Patrick Jordens hebben de drie vakbonden nog niet verder overlegd. "We willen in elk geval inzetten op het voorkomen van naakte ontslagen."