24-urenstaking legt spoor op 30 juni plat

De socialistische spoorvakbond legt op 30 juni voor 24 uur lang het werk neer bij de Belgische spoorwegen. Dat heeft Jean-Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD Spoor aangekondigd.

De 24-urenstaking gaat zondagavond 29 juni om 22 uur van start en duurt tot maandagavond 30 juni, tot eveneens 22 uur. Er wordt grote hinder verwacht, onder meer het festival Couleur Café staat zondagavond op het programma. De actie is onder meer gericht tegen de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen. Of de andere vakbonden ook actie zullen ondernemen, is nog niet bekend.

Volgens Goossens besliste zowel de Vlaamse als de Franstalige vleugel van het ACOD Spoor tot staking. De vakbond had de problematiek van de aanwervingen al eerder aangekaart. Er is bij de spoorwegen volgens ACOD nood aan 38.000 voltijdse banen, terwijl er in de praktijk maar zo'n 34.000 voltijdsen aan de slag zijn. Als gevolg kunnen de personeelsleden hun vakantiedagen niet opnemen. ACOD spreekt van een miljoen achterstallige dagen.

"Vuist maken"

De aanwervingen gebeuren volgens Goossens te traag, en worden ook niet opgevolgd. "Als er honderd treinbegeleiders worden aangeworven, en er haken er dertig af tijdens de opleiding, dan zou men onmiddellijk dertig nieuwe aanwervingen moeten doen." Dat gebeurt nu veel te traag, aldus Goossens.

De ACOD-vakbondsman beseft dat de timing, met verschillende muziekfestivals die aan de gang zijn, "ongelukkig" valt. "Maar we moeten een vuist maken. Anders laten we een loopje met ons nemen."