Nemmouche wil geen uitlevering

De Franse justitie heeft de uitlevering bevolen van Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag in het Joods Museum in Brussel. De advocaat van Nemmouche heeft echter bekendgemaakt dat hij in beroep gaat tegen zijn uitlevering. Nemmouche werd een maand geleden opgepakt in Marseille, in het bezit van verschillende wapens. Bij de aanslag in Brussel op 24 mei kwamen vier mensen om. 

Het Hof van Beroep in Versailles stemde vandaag in met de uitlevering van de Franse Algerijn die nog in Syrië heeft gevochten. De advocaat van Nemmouche reageerde bijna meteen op de beslissing van het Franse Hof door bekend te maken dat zijn cliënt in beroep zal gaan tegen zijn uitlevering. Indien Nemmouche dat hij had gedaan, kon hij over drie dagen al uitgeleverd worden aan België. Nu heeft het Hof 40 dagen de tijd om het cassatieberoep van Nemmouche te behandelen. Intussen wordt de uitlevering uitgesteld.

Nemmouche heeft zich altijd tegen zijn uitlevering aan België verzet. Hij vreest voor een uitlevering vanuit België aan Israël, omdat twee van zijn slachtoffers vanuit israël afkomstig waren. Volgens Le Monde, de krant die het nieuws bekendmaakte, heeft zijn advocaat Apolin Pepiezep tijdens een voorgaande zitting gezegd dat hij alle rechtsmiddelen wil aanwenden om zijn "serene" cliënt in Frankrijk te laten berechten.

De 29-jarige verdachte werd op 30 mei aan een busstation in Marseille opgepakt. Hij droeg twee wapens bij zich die identiek waren aan de wapens die gebruikt waren bij de aanslag in Brussel. De Franse autoriteiten zeggen dat de man ongeveer een jaar met jihadisten in Syrië heeft gevochten.