Werkgevers kwaad om 'non' van cdH

Vier van de grootste werkgeversorganisaties van het land reageren ontstemd op de beslissing van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om de stekker uit de onderhandelingen over een federale regering te trekken. "We zien de communautaire boodschap in de nota-De Wever niet", stelt Voka-voorzitter Michel Delbaere in De Tijd. "Je kunt niet voor België zijn en tegelijk de dialoog weigeren". Delbaere treedt samen met VBO-voorzitster Michèle Sioen en de voormannen van de Brusselse en de Waalse werkgevers naar buiten, iets wat heel zelden gebeurt.

De vier voorzitters staan achter de sociaal-economische voorstellen van de nota. "De Wever spreekt over een meer flexibele arbeidsmarkt en een hervorming van de pensioenen. Daar zijn wij ook voor", zegt Thierry Willemarck van BECI (Brussel). "De problemen zijn in het noorden en in het zuiden van het land dezelfde: de loonkostenhandicap, onze arbeidsmarkt die te weinig flexibel is en de pensioenproblematiek", zegt Thierry Huet van de Waalse UWE.

De schrik voor een herhaling van het scenario van 2010 is groot. "Niet iedereen beseft het, maar 541 dagen zonder regering hebben ons toen veel geld gekost", zegt Sioen.  Welke coalitie de sociaaleconomische hervormingen moet doorvoeren, zeggen de werkgevers niet.