Luchtverkeer weer op gang na staking

Op de luchthaven van Zaventem zijn rond 20.45 uur de eerste vliegtuigen opnieuw opgestegen, na de vakbondsactie bij Belgocontrol waardoor het Belgisch luchtruim twee uur lang gesloten was. Het vliegverkeer wordt hervat.

Door de actie werden enkele vluchten geannuleerd en liep het merendeel vertraging op. "Voor passagiers die gestrand zijn op de luchthaven worden de nodige maatregelen getroffen", deelde woordvoerster Nathalie Van Impe mee. "Er zijn bedden voorzien en er wordt drank en voedsel uitgedeeld, in samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen." De door de actie vertraagde vluchten kunnen nu hervatten. "Op dit ogenblik van de dag zijn niet veel vluchten gepland", zegt Van Impe. "De vertragingen moeten nu weggewerkt worden."

Het is niet uitgesloten dat het vliegverkeer morgen vroeg nog hinder zal ondervinden. "De schema's zijn in de war gegooid. De actie kan dus nog impact hebben morgenochtend, maar dat hangt af van de bestemming en de luchtvaartmaatschappij", zegt Van Impe. De woordvoerster wees er nog op dat op de website van de luchthaven steeds de meest recente informatie staat. Reizigers krijgen ook de raad contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Vannacht tweede actie

Vannacht gaat het Belgische luchtruim opnieuw dicht, van 2.00 uur tot 4.00 uur. "Dat zal vooral impact hebben op het cargoverkeer", zegt de woordvoerster. Op Brussels Airport waren 120 vluchten getroffen door de actie, of 12.000 tot 15.000 passagiers. In de vertrekhal van de luchthaven bleef de chaos uit. Aan de balies van enkele luchtvaartmaatschappijen stonden wel lange wachtrijen, vooral dan bij Brussels Airlines.