Nieuw knelpuntberoep: Kok

De opleiding tot lasser, drukker, opticien en bejaardenverzorger worden door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) niet langer beschouwd als knelpuntberoepen in Vlaanderen. De opleiding tot kok is dan weer toegevoegd aan de lijst. Dat blijkt uit een lijst met opleidingen waarvoor de RVA bepaalde vrijstellingen verleent zodat werklozen zich makkelijker kunnen engageren voor een opleiding die hen klaarstoomt voor een knelpuntberoep.

"Wie als werkloze kok wil worden en die opleiding effectief aanvat, hoeft van de RVA niet langer ingeschreven te zijn als werkzoekende of beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en mag werk weigeren", aldus een medewerker van de RVA. Dat geldt niet langer voor de opleidingen tot drukker, lasser of bejaardenverzorger. Ook de opleiding tot opticien en optometrie is van de lijst geschrapt. "De RVA gaat er met andere woorden van uit dat geen tekort meer dreigt aan die beroepen."

Andere knelpuntberoepen in Franstalig België

Aan de Franstalige lijst werden de opleidingen omtrent ergotherapie en vastgoed toegevoegd. "Het gaat om de knelpuntberoepen in Wallonië en Brussel. Vlamingen kunnen ook met zo'n opleiding beginnen in Wallonië of Brussel, maar dan moet het dus gaan om een knelpuntberoep op de Franstalige lijst om een vrijstelling te krijgen."

Technische mensen blijven gegeerd

Er is nog steeds een erg grote vraag naar technisch geschoold personeel. "We hebben nood aan jongeren die voor opleidingen kiezen die een affiniteit hebben met techniek", aldus Bartelijne van den Boogert, communicatieverantwoordelijke bij de VDAB. "Het gaat van de verkoper in een doe-het-zelfzaak tot ingenieurs." Eerder bleek al dat er niet langer een tekort is aan boekhouders. "Wel is het zo dat er een tekort is aan meer gespecialiseerde boekhouders, zoals financiële auditoren", aldus van den Boogert.