De Wever: "Verhaal is nog niet ten einde"

Bart De Wever heeft om 15 uur een korte mededeling gedaan in het peristilium van de Senaat. Daarin zei hij dat hij "niet anders kon" dan bij de koning zijn ontslag als informateur aan te bieden.

"Mijn enige reactie op het gebeuren van gisteren is een boutade, die ik wel eens vaker aanhaal, met name dat politiek heel vaak een slecht toneelstuk is, maar dat het gelukkig heel goed wordt geacteerd", zei De Wever. "Op sommige dagen is echter zelfs dat laatste ons niet gegund en gisteren was zo’n dag."

De N-VA-voorzitter benadrukte ook dat de N-VA ter beschikking blijft voor de vorming van een regering. "De N-VA is de grootste partij van het land en dat gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid"; klonk het. "Derhalve blijft de N-VA ter beschikking om te doen wat noodzakelijk is."

De integrale mededeling:

"De geschiedenis van 2010 zou iedereen moeten leren dat het dadagelijks afleggen van allerlei verklaringen niks bijdraagt tot de vorming van een regering. Ik ga dus ook niet reageren op allerlei uitspraken van anderen of analyses die vandaag in de kranten zijn verschenen. Ik ga ook geen interviews geven en ik zal niet in televisiestudio’s gaan zitten. Bij deze, Ivan, is uw sms beantwoord. 

Mijn enige reactie op het gebeuren van gisteren is een boutade, die ik wel eens vaker aanhaal, met name dat politiek heel vaak een slecht toneelstuk is, maar dat het gelukkig heel goed wordt geacteerd. Op sommige dagen is echter zelfs dat laatste ons niet gegund en gisteren was zo’n dag.

Ik heb vanmiddag aan de koning mijn ontslag als informateur aangeboden. Dat kon niet anders. Ik heb de voorbije weken mijn best gedaan om een project uit te schrijven voor een sociaaleconomische herstelregering. Ik meen trouwens nog altijd dat dit project een ruime meerderheid zou halen in het parlement indien het louter inhoudelijk ter stemming zou worden voorgelegd.

Dit verhaal is nog niet ten einde. De N-VA is de grootste partij van het land en dat gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Derhalve blijft de N-VA ter beschikking om te doen wat noodzakelijk is. Dat is met name om zo snel mogelijk een regering te vormen die de uitgaven saneert, het overheidsbeslag afbouwt, de belastingen op arbeid verlaagt, de basis onder onze sociale zekerheid herstelt, een betere justitie organiseert en een correct migratiebeleid voert. Dat was het opzet van de nota die ik heb geschreven en dat blijft onze doelstelling. Ik dank u."