BOB-controles na voetbal blijven uit

Wie op groot scherm naar de wedstrijden van de Rode Duivels gaat kijken, hoeft niet echt te vrezen dat hij of zij daarna moet blazen. Amper één op de zes politiezones zet extra agenten in om alcoholcontroles uit te voeren na voetbalwedstrijden. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws.

Te weinig agenten

Nochtans had de politie massale controles aangekondigd. De zomerBOB-campagne begon zelfs een maand vroeger, speciaal voor het WK. Voor, tijdens en na de wedstrijden zouden chauffeurs en zelfs fietsers massaal moeten blazen. Dat dat niet gebeurt, komt volgens Marc Hellinckx van de vaste commissie van de lokale politie omdat de politie de evenementen rond de Rode Duivels onderschat heeft: "Overal duiken evenementen op die massa's voetbalfans lokken.Misschien wel meer volk dan verwacht, maar de politiecapaciteit is niet gestegen". Dat is net het probleem: agenten hebben de handen vol met de supportersmassa in goede banen te leiden. "Op plaatsen waar grote evenementen zijn, kunnen we geen personeel missen om controles uit te voeren. Zij moeten op het terrein incidenten in de kiem kunnen smoren."

Nadenken

Het Belgisch Instittuut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat de BOB-campagnes organiseert, zegt dat ze nooit echt voetbalfans hebben geviseerd. De politie hoopt dat de aanwezigheid van agenten op evenementen de automobilisten toch twee keer doet nadenken voor ze in de wagen stappen.