Gooit De Wever de handdoek?

Precies een maand na de start van zijn informatieopdracht, lijkt het verhaal van informateur Bart De Wever ten einde. De voorzitter van N-VA brengt rond 11u30 verslag uit bij koning Filip. Meer dan waarschijnlijk vraagt hij de vorst om zijn informatieopdracht stop te zetten, omdat De Wever geen centrumrechtse coalitie kan smeden.

Nota

Gisteren stuurde de informateur een nota naar CD&V, MR en CdH, de drie partijen waarmee hij een regering hoopte te vormen. Op basis van die nota zouden de onderhandelingen voor het vormen van een regering moeten starten. Voor MR, CD&V en natuurlijk ook voor N-VA was die nota een aanvaardbaar vertrekpunt om de regeringsonderhandelingen te starten. De Waalse Christendemocraten konden zich niet vinden in de tekst. Voorzitter Benoit Lutgen sprak van een "Belgo-sceptische" tekst en zei N-VA niet voldoende te vertrouwen. Door het afwijzen van de nota lijkt een centrumrechtse regering verder weg dan ooit.

Crisis?

Het is allesbehalve duidelijk hoe het nu verder moet. Als De Wever straks de handdoek gooit, staan we terug bij af. De koning zal dan een nieuwe informateur moeten aanduiden die moet nagaan welke coalitie het land zou kunnen besturen. Daarvoor wordt vooral gekeken naar iemand binnen de MR, de Waalse liberalen. Gemakkelijk zal de opdracht in elk geval niet zijn. We zouden wel eens opnieuw vertrokken kunnen zijn voor een lange periode van politieke stilstand.

Ruzie

Het water is erg diep tussen de verschillende partijen. N-VA, de grote winnaar aan Vlaamse kant, heeft absoluut geen zin in een regering met de grootste partij in Wallonië, de PS. En vice versa. Ook een doorstart van de regering Di Rupo (met PS, MR, CdH, CD&V, Open Vld en sp.a) lijkt niet echt op tafel te liggen. De Vlaamse partijen hebben zich de afgelopen dagen erg gestoord aan de harde taal van Elio Di Rupo aan het adres van N-VA. Maar ook tussen de Waalse partijen onderling botert het niet. PS en CdH lijken hun lot aan elkaar te verbinden, wat de MR van Charles Michel en Didier Reynders doet steigeren. Michel reageerde gisteren alvast razend op het 'njet' van CdH.

Oplossing

Sommigen zien nog een oplossing in een coalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR. Al ligt dat beneden de taalgrens erg gevoelig. MR zou dan de enige Franstalige partij in de regering zijn en een zevental ministerportefeuilles kunnen opeisen. Toch zijn de liberalen niet erg happig om dat te doen, omdat ze vrezen in het linkse Wallonië afgestraft te worden voor een rechts beleid. Ook de Vlaamse liberalen van Open Vld zullen nog moeten overtuigd worden om mee aan boord te stappen. Zij zijn buitenspel gezet door N-VA en CD&V bij de vorming van een Vlaamse regering. Toen liet voorzitster Gwendolyn Rutten al weten dat het partijprogramma "ondeelbaar" is en dat Open Vld enkel in een federale regering wil stappen als ze ook deel uitmaakt van de Vlaamse ploeg.