CD&V en MR zeggen ja tegen nota-BDW

CD&V en MR hebben zich akkoord verklaard met de informateursnota van Bart De Wever. Voor beide partijen is de tekst een acceptabele basis om regeringsonderhandelingen met N-VA, CD&V, MR en cdH op te starten. Het is alleen nog wachten op de reactie van de cdH.

De Vlaamse christendemocraten van CD&V waren de eersten om 'ja' te zeggen op de nota van De Wever. Amper enkele uren nadat zijn voorstel per koerier bij de voorzitters van CD&V, MR en cdH werd afgeleverd, reageerde voorzitter Wouter Beke al positief op het werkstuk van De Wever. Niet veel eerder was de nota via de Franstalige zakenkrant L'Echo al uitgelekt. 

Rond 18u kwam dan ook het ja-woord van de Franstalige liberalen van MR, waardoor alleen cdH de opstart van federale regeringsonderhandelingen voor een centrumrechtse coalitie nog kan tegenhouden. Het blijft wachten op een reactie uit die hoek.

CD&V zegt ja

CD&V liet als eerste partij weten dat het akkoord gaat met de tekst van De Wever als onderhandelingsbasis voor een federale regering. Op haar website vertelt de partij waarom:

"CD&V heeft campagne gevoerd met de boodschap dat de volgende 5 jaar de prioriteit gegeven moet worden aan het sociaal-economisch beleid en heeft hiervoor haar sociaal-economisch 3D-plan opgemaakt.  CD&V is dan ook tevreden dat de verschillende componenten van dit 3D-plan in de informateursnota werden opgenomen.

Daarom is CD&V bereid om op basis van de informateursnota van 24 juni 2014 met de 4 partijen aan de onderhandelingstafel te komen om de volgende fase in het proces van de regeringsvorming op te starten.

Wij wensen Bart De Wever alle succes bij de omschakeling naar de volgende fase van de onderhandelingen en zijn bereid hieraan mee te werken."