Nota De Wever is af, wat doet Lutgen?

Informateur Bart De Wever heeft dinsdagvoormiddag zijn nota "per drager" laten afleveren bij de partijvoorzitters van CD&V, MR en cdH. Dat bevestigt men op verschillende partijhoofdkwartieren. Nu de nota de deur uit is, is het wachten op de respons van de centrumrechtse partners. Het is daarbij vooral uitkijken naar het antwoord van cdH-voorzitter Benoît Lutgen.

Woensdag is de overtuigende verkiezingsoverwinning van De Wever net een maand oud. Het valt echter af te wachten of de informateur - wiens derde verlenging dan afloopt - ook iets te vieren zal hebben. Alles hangt af van de reactie op de inhoudelijke nota die De Wever heeft uitgewerkt. Over stukjes en brokjes werd de jongste dagen nog druk overlegd, maar nu hebben de centrumrechtse partners dus ook het volledige werkstuk onder ogen gekregen.

Vooral het antwoord van het cdH - dat regionaal zijn lot verbond aan de PS - is cruciaal. Voorlopig houdt men de lippen daar op mekaar, maar het valt niet uit te sluiten dat de Franstalige humanisten later op de dag alsnog een signaal de wereld in sturen. Blijkt de centrumrechtse piste nog bewandelbaar, dan kan De Wever het stuur in handen houden, eventueel in een nieuwe hoedanigheid.

Komt er een duidelijk 'njet', dan vermoedt men op verschillende hoofdkwartieren dat de koning eerst opnieuw consultaties zal houden. Een momentum om de PS dan maar meteen aan zet te laten, zien ingewijden immers niet.