Fiets 63 keer onveiliger dan auto

Kinderen die met de fiets naar school rijden, hebben 63 keer meer kans op een ernstig verkeersongeval dan kinderen die meerijden in de auto van mama of papa. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), waarover De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van de groep SudPresse dinsdag berichten.

De fiets is daarmee het gevaarlijkste vervoermiddel voor kinderen, zo blijkt uit het onderzoek naar de risico's voor de verschillende weggebruikers. De studie is gebaseerd op cijfers van ziekenhuizen en politieverslagen.

Bejaarden en jongeren lopen het grootste risico om zwaargewond te raken of te sterven in een verkeersongeval. Hun risico is liefst tien keer hoger dan dat van een gemiddelde autobestuurder.

Vooral bejaarden zijn erg kwetsbaar. Een 75-plusser loopt altijd het hoogste risico om zwaargewond te raken of te sterven. De helft van de slachtoffers van fietsongelukken is ouder dan 65. In de auto hebben senioren 3,4 keer meer kans op zware verwondingen dan de gemiddelde chauffeur.