Studenten tegen toelatingsproef

De Studentenraad van de KU Leuven en de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) kanten zich tegen het voorstel dat rector Rik Torfs afgelopen vrijdag lanceerde om de toegang tot de universiteit voor studenten uit niet-aansluitende richtingen afhankelijk te maken van het slagen in een bindende toelatingsproef. Dat meldt het studentenblad Veto.

"Niet alleen is dit discriminerend ten opzichte van de mogelijkheden van andere studenten, ook viseert Torfs hiermee onrechtstreeks net die bepaalde kansengroepen die hij naar de universiteit wil leiden.

“Wil hij echt werken van multiculturalisme en het wegwerken van maatschappelijke achterstand, dan bedenkt hij zich best nog eens over dit voorstel", aldus de Studentenraad die wel voorstander zegt te zijn van een niet-bindende oriënteringsproef.

Ook de VVS kant zich tegen dit voorstel. "We vragen al jaren om een aangepaste oriënteringstraject dat begint in het vierde middelbaar. Officieel is de KU Leuven daar ook voor, maar nu wil men blijkbaar een bocht van 180 graden.”

“Zo'n bindende proef is een gemakkelijkheidsoplossing die op lange termijn niets oplost. Het drukt een stempel op de student. Hij weet wat hij niet mag doen, maar weet niet wat hij wel kan doen. Eén voormiddag bepaalt zijn toekomst. Na het volgen van een traject zouden studenten beter geïnformeerd een studiekeuze kunnen maken", aldus Bram Roelant van VVS.