Rechter kiest vaker straf met uitstel

De rechters in ons land leggen steeds vaker probatie of straffen met uitstel op. Dat blijkt uit het jaarverslag van het directoraat-generaal Justitiehuizen. In 2013 behandelden de justitiehuizen 6.900 nieuwe probatiezaken, dat zijn er tien procent meer dan in 2012.

De klemtoon bij de voorstelling van het jaarverslag lag op probatie omdat die exact vijftig jaar geleden in het leven werd geroepen in ons land. Wie met probatie wordt veroordeeld krijgt een proeftermijn met voorwaarden opgelegd. Hij of zij is dan bijvoorbeeld verplicht om werk te zoeken. Doel is om de re-integratie van de veroordeelde te bevorderen en herhalingsgedrag af te remmen. Justitie en politie volgen op of de voorwaarden nageleefd worden.

Probatie wordt vooral opgelegd bij verkeersovertredingen en drugsdelicten. Bij 84 procent van de zaken die afgesloten werden aan het einde van de proeftijd, werden de voorwaarden nageleefd. "Dit toont aan dat de begeleiding door een justitie-assistent werkt", zegt directeur-generaal Annie Devos.