Pester veroordeeld tot zes maanden cel

De correctionele rechtbank van Brugge heeft een pester veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor laster en onopzettelijke doding. De jongen die hij pestte pleegde zelfmoord in 2010.

De veroordeelde, Dieter D. (29), had de jonge Ruddervoordenaar Pieter S. (22) in 2010 verschillende keer verweten dat hij een kalf gestolen had.  Later op een fuif zou hij Pieter opnieuw hebben uitgescholden voor “kalverdief” en verspreidde hij de roddel verder. Maar Dieter zelf ontkent dit. Een jaar lang viseerde hij zijn slachtoffer tot Pieter niet meer met de roddels om kon en uit het leven stapte.

De advocaten van Dieter betwistten dat hij zich schuldig had gemaakt aan onopzettelijke doding. Zo haalde een van de advocaten de getuigenis van de vader van Pieter aan, die zei dat zijn zoon al eerder kampte met zelfmoordneigingen.  Bovendien merkte de advocaat op dat het slachtoffer die avond te veel gedronken had en agressief was. Dieter zou ook door de nabestaanden gedwongen zijn om zich publiek schuldig te verklaren, waardoor ze zich zelf schuldig maken aan laster.

De rechter achtte Dieter D. schuldig en veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een schadevergoeding van 50 000 euro voor de nabestaanden. “Dat hij de dood van Pieter niet wenste, doet niet ter zake”, klonk het in de rechtbank.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be