UF behoudt zetel in Vlaams Parlement

Christian Van Eyken van de Union des Francophones (UF) behoudt zijn zetel in het Vlaams Parlement. Dat blijkt uit het resultaat van de hertelling door het Vlaams Parlement van de stemmen in het kanton Sint-Genesius-Rode. UF haalt bij de hertelling 12 stemmen minder dan op 25 mei, onvoldoende voor een impact op de zetelverdeling. Dat heeft tijdelijk parlementsvoorzitter Herman De Croo (foto) bevestigd op een persconferentie. Christian Van Eyken reageert tevreden, sp.a respecteert de uitslag.

De hertelling in het kanton Sint-Genesius-Rode kwam er op vraag van sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Volgens sp.a was er in het kanton sprake van fouten en slordigheden die mogelijk een impact zouden hebben op de zetelverdeling. De Union des Francophones haalde immers heel nipt, met amper 64 stemmen op overschot - de kiesdrempel.

Het Vlaams Parlement stemde dinsdag in met een hertelling van alle manueel uitgebrachte stemmen in de gemeenten Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek en Wemmel. Die gebeurde vandaag door tientallen medewerkers van het Vlaams Parlement.

Uit de hertelling blijkt dat er in totaal maar een verschil is vastgesteld bij 24 uitgebrachte stemmen. "Dat is amper één  duizendste van alle stemmen", licht tijdelijk voorzitter Herman De Croo toe. UF haalt uiteindelijk 12 stemmen minder, terwijl andere partijen links en rechts een stem winnen (bv. Groen +3, sp.a +2 en Open Vld +4). Minieme verschillen dus, en zeker onvoldoende om de zetelverdeling te beïnvloeden. Christian Van Eyken, die sinds 1995 in het Vlaamse halfrond zetelt, behoudt dus zijn zitje.

Nu de hertelling achter de rug is, zullen de 20 verkozenen uit de kieskring Vlaams-Brabant wel de eed kunnen afleggen. Dat zal gebeuren tijdens de plenaire vergadering van woensdag 25 juni.