Topman UBS niet in de cel, wel verdacht

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise heeft vanavond besloten Marcel B., de topman van UBS Belgium, niet aan te houden maar heeft hem wel in verdenking gesteld voor feiten van criminele organisatie, witwassen, onrechtmatig uitoefenen van een beroep van financieel tussenpersoon in België en zware en georganiseerde fiscale fraude. Het hoofd van de Belgische afdeling ontkent alle beschuldigingen, zo meldt het Brusselse parket.

UBS Belgium is de Belgische tak van de Zwitserse zakenbank Union des Banques Suisses (UBS) en zou de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen voor te stellen een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening te openen. Zo'n drie maanden geleden opende het Brusselse gerecht een gerechtelijk onderzoek naar de praktijken van de bank, nadat verschillende voormalige werknemers van de bank die erop moeten toezien dat alles legaal verloopt, gedetailleerde verklaringen hadden afgelegd.

Dat onderzoek leidde tot huiszoekingen in het filiaal van de bank, bij één welbepaalde klant en bij de UBS-topman zelf. Die werd tevens van zijn vrijheid beroofd en voorgeleid bij  onderzoeksrechter Claise. Die laatste besloot de bankier na een urenlang verhoor niet aan te houden maar wel in verdenking te stellen.

"Alle huiszoekingen zijn intussen volledig uitgevoerd", meldt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch nog. "Het verdere onderzoek zal zich onder meer toespitsen op de analyse van al het in beslag genomen materiaal en het verhoor van alle betrokkenen. De feiten die onderzocht worden dateren van ongeveer tien jaar geleden tot zeer recent. De klanten waarnaar het onderzoek gebeurt, bezitten een aanzienlijk patrimonium en zijn actief op verschillende terreinen in onze samenleving. Ze hebben allen de Belgische nationaliteit."

Bekijk ook

 

 

Bekijk meer video's op