Topbankier UBS opgepakt

Marcel B., de topman van UBS Belgium, is deze voormiddag door de Brusselse federale gerechtelijke politie opgepakt op verdenking van witwassen, belastingfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat bevestigt het Brusselse parket.

UBS Belgium is de Belgische tak van de Zwitserse zakenbank UBS en zou de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen.

Medewerkers brachten fraude aan het licht

Het Brusselse parket opende zo'n drie maanden geleden een onderzoek naar de praktijken van de bank. "De eerste elementen uit het onderzoek wijzen op het vermoedelijk georganiseerd wegmaken van grote sommen geld om belastingen die in België verschuldigd zijn te ontduiken", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Deze elementen kwamen aan het licht via zeer gedetailleerde verklaringen die werden afgelegd door compliance officers, die ofwel de bank hadden verlaten ofwel door de bank ontslagen werden. Deze mensen konden de frauduleuze praktijken die zij aan het licht brachten niet langer tolereren." 

Het onderzoek van de voorbije maanden leidde donderdag tot een reeks huiszoekingen, in het bankfiliaal, bij één welbepaalde klant van de bank en bij de topman. Bij de huiszoekingen bij UBS worden 40 financiële speurders ingezet. Ze namen verschillende documenten in beslag.

Miljarden euro fraude

B. werd tegelijkertijd van zijn vrijheid beroofd en werd deze namiddag voorgeleid bij onderzoeksrechter Michel Claise. Het parket vraagt zijn aanhouding.

"Het onderzoek laat op dit moment nog niet doe om het exacte bedrag van de fiscale fraude te bepalen, maar men kan uitgaan van verschillende miljarden euro", aldus nog de parketwoordvoerster.