Is boter dan toch gezond?

Doe het rustig aan met boter in de keuken, want iedereen weet dat de vetstof ongezond is. Het is een vaste regel bij het koken. Maar klopt die regel wel? Het Amerikaanse weekblad Time brengt deze maand een coverstory over boter en de misvatting over het ongezonde karakter ervan. “Wetenschappers maakten van vet de vijand. Ze waren verkeerd”, staat er op de cover.

Time baseert zich op een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. Zij onderzochten 72 studies op de relatie tussen vet en gezondheid. Alles samen namen er meer dan 600.000 mensen in 18 landen aan deel.

Besluit: vetten hebben wel degelijk een positief effect op onze hormoonhuishouding, immuniteit, het lever en het hart, zelfs de verzadigde vetten zoals boter. Het zijn de suikers en koolhydraten die het vet in onze voeding moeten vervangen die de grote boosdoeners zijn.

Wel gevaarlijk zijn de transvetten of kunstmatige vetten die op hoge temperatuur verhit worden en die gebruikt worden in koekjes, kant- en klare maaltijden en gefrituurd voedsel.