Eedaflegging na 20 minuten geschorst

De eerste zitting van het parlement met de eedaflegging van de nieuwe Parlementsleden vond vandaag plaats. De 77-jarige Herman De Croo (Open Vld) mocht de installatievergadering van het nieuw verkozen Vlaams Parlement voorzitten.

Normaal gezien zouden de 124 parlementsleden van het Vlaams Parlement vandaag de eed afleggen, maar de zitting werd na twintig minuten al geschorst. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft namelijk een verzoek ingediend om de stemmen in het Vlaams-Brabantse Sint-Genesius-Rode te hertellen. Een speciale commissie van wijzen moet zich buigen over de vraag of de stemmen moeten herteld worden. Dat betekent dat de verkozenen uit Vlaams-Brabant pas volgende week de eed kunnen afleggen, na de hertelling.

Het Franstalige Union des Francophones kon in het kanton Sint-Genesius-Rode, met 64 stemmen op overschot, zeer nipt zijn zetel in de wacht slepen. Dat betekent concreet dat Christian Van Eyken (UF) zijn mandaat in het Vlaams Parlement kan verlengen, ten koste van Gino Debroux (sp.a). Maar volgens sp.a-fractieleider Bart Van Malderen waren er in Sint-Genesius-Rode "hiaten, slordigheden en fouten". Er werd daarom meteen beslist een commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven op te richten.