Aantal drugsfeiten verdubbeld in A'pen

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal vastgestelde feiten van zowel drugshandel als drugsgebruik en drugsbezit nagenoeg verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dat blijkt uit de tweemaandelijkse criminaliteitscijfers van de Antwerpse lokale politie.

De politie stelt dat de stijging met respectievelijk 92 en 94 procent allicht vooral te maken heeft met de opgevoerde controles naar en strijd tegen drugsdelicten die intussen "op kruissnelheid gekomen zijn".

Dat het aantal geregistreerde drugsfeiten steeg, betekent in de praktijk dan ook niet noodzakelijk dat de drugscriminaliteit ook effectief toenam in de Scheldestad. Het aantal aangiftes van woninginbraken ging in de vermelde periode eveneens de hoogte in, met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Agressieve diefstallen kwamen dan weer 4 procent minder voor. In januari en februari was er ook op dat laatste vlak nog een stijging, maar sinds de arrestatie van een verdachte van een hele reeks handtasroven in Deurne was er een spectaculaire daling.

De lokale politie organiseerde bovendien verschillende controleacties rond agressieve diefstallen, in maart en april alleen al goed voor 1.700 manuren. Tegen drugscriminaliteit en -overlast werden bij controles zelfs meer dan 15.000 uren gepresteerd in de voorbije twee maanden.