"Temporiseren niet bij Vlaamse formatie"

N-VA en CD&V proberen de formatiegesprekken over de Vlaamse regering niet bewust te vertragen, in afwachting van wat er op federaal niveau gebeurt. Dat zei ontslagnemend minister-president Kris Peeters vandaag, bij aanvang van een vergadering over het budgettaire kader voor de toekomstige Vlaamse regering.

Op basis van cijfers van de administratie financiën en begroting sleutelde een speciale werkgroep de voorbije week aan de budgettaire krijtlijnen voor de volgende Vlaamse regering. Bedoeling is dat de centrale werkgroep, met daarin de acht hoofdonderhandelaars van N-VA en CD&V, die lijnen in een duidelijk budgettair kader giet.

Dat budgettaire kader vormt ook de basis voor de thematische werkgroepen die woensdag uit de startblokken schieten.

Het is een publiek geheim dat het op budgettair vlak voor de volgende Vlaamse regeringsploeg geen gezondheidswandeling wordt, maar over de cijfers zelf houden de onderhandelaars de lippen op mekaar. Uit een recent rapport van de Vlaamse administratie bleek nog dat het tekort op de Vlaamse begroting in 2015 zou kunnen oplopen tot 1 miljard euro en tot 1,3 miljard euro in 2016. Die cijfers werden ook opnieuw geactualiseerd.

Ontslagnemend minister-president Peeters sprak voor aanvang van een "belangrijke vergadering". Peeters weerlegde ook de suggestie dat de Vlaamse onderhandelaars bewust "temporiseren" in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. Het CD&V-kopstuk wil zich ook niet laten vastpinnen op een timing. "Het is belangrijk om een goed regeerakkoord te hebben. Dat vraagt enige tijd".