De '5 voor 8'-trein blijft toch bestaan

De '5 voor 8-trein', de enige rechtstreekse verbinding tussen het station Gent-Dampoort en Brussel, blijft dan toch behouden in het nieuwe vervoersplan 2014-2017 van de NMBS. Dat bevestigt woordvoerder Bart Crols. Over het al of niet behouden van andere verbindingen wil de NMBS eind juni meer klaarheid scheppen.

 "Dit is absoluut goed nieuws", reageert de Gentse Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). "De trein was heel belangrijk geworden voor zowel Gentenaars die in de buurt van de Dampoort wonen, als niet-Gentenaars, en zorgde voor een goede en comfortale verbinding naar Brussel." Watteeuw zegt het verder 'bemoedigend' te vinden dat de NMBS luistert naar de gebruikers en de stadsbesturen.

 Het voornemen om de trein te schrappen, zorgde in het voorjaar voor flink wat protest. Zowel de stad Gent als de buurgemeenten Melle, Merelbeke, Lochristi en Destelbergen vroegen om het behoud van de verbinding, net als reizigersvereniging TreinTramBus. De partij sp.a opende verder een petitie en Groen startte zelfs een postkaartenactie rechtstreeks naar spoorbaas Jo Cornu. Ook op sociale media werd het behoud van de lijn een drukbesproken onderwerp.

 In februari en maart werd het ontwerpvervoersplan toegelicht aan het personeel en aan lokale mandatarissen, waarna de spoorwegmaatschappij de afgelopen maanden de opmerkingen analyseerde. Het nieuwe vervoersplan 2014-2017, dat halverwege december van start gaat, wordt tussen 23 en 27 juni op 'roadshows' in alle provinciehoofdsteden toegelicht.