Eind juni staking bij Belgocontrol?

De christelijke vakbond ACV Transcom dreigt met stakingsacties vanaf 25 juni bij Belgocontrol, de beheerder van het Belgische luchtruim. En dat net voor het begin van de vakantie.

 De stakingsaanzegging is een gevolg van "verscheidene dossiers die belangrijk zijn voor de toekomst en de werking van Belgocontrol en zijn medewerkers", klinkt het. ACV Transcom haalt onder meer problemen aan inzake personeelsbezetting, opleidingen, vorming, en onderhoud en werking van de systemen.

 Daarnaast is de vakbond ontevreden over "de onrealistische besparingen die de Europese Commissie en de Belgische overheid willen opleggen". Sinds 2012 moest er jaarlijks 3,5 procent bespaard worden en de bond verwacht voor de komende jaren een jaarlijkse besparing van 3,2 procent. "Deze blinde kostenbesparingen zullen ten koste gaan van de kwaliteit van de dienstverlening en van de veiligheid. Aanwervingen en investeringen werden reeds bevroren met nefaste gevolgen voor de werkomstandigheden", klinkt het. "ACV Transcom zal niet vanop de zijlijn toestaan dat de veiligheid van het luchtverkeer en de passagiers in het gedrang wordt gebracht in ruil voor een 'goed' rapport van Europa."

 De vakbond diende stakingsaanzeggingen in op het niveau van zowel Belgocontrol als de federale overheid. Bij de luchtruimbeheerder zijn al verzoeningsgesprekken opgestart. Maandag om 10 uur is er een nieuw onderhoud, zegt vakbondsman Kurt Callaerts. Van de federale overheid werd nog niets gehoord. De vakbond beraadt zich deze week over "welke acties wanneer tot uitvoering zullen worden gebracht indien nodig".